bahan-bahan
1* ayam
2* cili kering (direbus sampai masak )
3* jintan manis
4* jintan putih
5* serai
6* halia
7* lengkuas
8* kunyit hidup
9* bawang putih
10* bawang besar
11* cili padi ( kalaw nak pedas )
12* daun pandan
13* gula , garam , ajinamoto
cara penyediaan....
1) rebus ayam yang disiap potng ....rebus ayam smpai kecut..
2) semntra tunggu aym siap.... kisar cili kering yg dh siap rebus tdi bersma jintan manis , jintn pitih, serai , halia , lengkuas , kuinyit hidup, bawang putih .bawang besar , dan cili padi....kisar separuh hancur....( letak gula , garam , ajinamoto secukup rse semasa kisar bahn)
3) setelh siap di tapis....msukn bahn yg dikisr kedlm aym tdi...perap selma mna mukin.....
4) ambik daun pndan dn serai ( ketuk tpi jgn smpai hncur) untuk kegunaan renjis....
5) masukn sedikit bhan2 yg dikisr tdi kedlm cawan bersama minyk masak..gaul untuk renjisan...
6) selps perap blh bkr...tk pyah bkar lma2 sebab dh ayam dh rebus,,

Tiada ulasan:
Catat Ulasan