bahan2 untuk ayam percik
1* ayam
2* cili kering (direbus sampai masak )
3* jintan manis
4* jintan putih
5* serai
6* halia
7* lengkuas
8* kunyit hidup
9* bawang putih
10* bawang besar
11* cili padi ( kalaw nak pedas )
12* daun pandan
13* santan kotak
14* gula , garam , ajinamoto
cara penyediaan...
1) .. kisar cili kering yg dh siap rebus tdi bersma jintan manis , jintn pitih, serai , halia , lengkuas , kuinyit hidup, bawang putih .bawang besar , dan cili padi....kisar separuh hancur....( letak gula , garam , ajinamoto secukup rse semasa kisar bahn)
2) selps bhn hbs dikisr....msk bhn yg diksr tdi sehingga naik bau...... selps naik bau...msukkan santn kotk ....gaul smpai sebti...( jgn biarkn terbiar...dn jgn smpai pech minyak)
3) gaul sepruh msak dn ambik aym yg siap dicuci dn di ptong itu ...letk kedalm kuali..gaul bersma bhn2 tdi smapai ayam msk....tmbh gula,gram ,ajinamoto jika perlu.....
4) jika ayam sudh msk..angkt aym ( asingkn kuah)..
5) ayam tdi boleh di bakar.....
6) kuah yg msh dlm kuali tu...masak sampai pekat untuk jdikn ia kuah...
7) ambik daun pndan dn serai ( ketuk tpi jgn smpai hncur) untuk kegunaan renjis.... masukn sedikit bhan2 yg dikisr tdi kedlm cawan bersama minyk masak..gaul untuk renjisan...

Tiada ulasan:
Catat Ulasan