Ahad, 26 Januari 2014

Kuih kaswi

Kuih kaswi







Bahan-bahan ( Loyang 12inch )

  • 500g Tepung gandum
  • 150g Tepung kanji
  • 300g Gula melaka
  • 150g Gula pasir kurangkan jika mahu less manis
  • 2 sudu makan warna coklat
  • 4 sudu makan air kapur
  • 1biji kelapa parut putih+1/2 sudu kecil garam dikukus 10minit
  • 2 helai daun pandan
  • 60oz atau 1700g air

Cara-cara

  1. Gula melaka,gula pasir,daun pandan dan air dimasak hingga gula hancur.Tapis dan biar sejuk.
  2. Kemudian campur kedua tepung,air kapur dan warna,kacau rata,tapis.
  3. Sapu minyak diloyang atau acuan.Kukus adunan api sederhana,40-45 min loyang atau 10 minit acuan kecil.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan