Kuih Sagu Merah
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
- 3 pot sagu halus (guna pot rice cooker)
- 15 sudu besar gula pasir
- 6 ½ pot air
- 2 helai daun pandan (kalau suka)
- Pewarna merah ( pencelup sirap) secukupnya
- ½ biji kelapa parut ~ digaulkan dengan sedikit garam lalu dikukus sebentar -( kalau mahu kelapa tahan lama kelapa parut harus di kukus dahulu)
Cara-cara
- Jerang air bersama daun pandan dalam kuali (yg agak besar) hingga mendidih.
- Basuh sagu & toskan lalu masukkan sedikit demi sedikit ke dalam air mendidih tadi. Masa masukkan tu lerai2kan sagu agar masaknya nanti sekata & tak berketul2.
- Kacau sagu dengan api sederhana hingga nampak jernih. Buangkan daun pandan.
- Tambahkan pewarna hijau secukupnya serta gula pasir tadi.
- Kacau lagi hingga rata & gula larut. Tuangkan ke dalam loyang & biarkan hingga kuih sejuk.
- Potong kuih dan golek2kan dalam kelapa parut bergaram tadi.
- Sedia dihidangkan. Selamat mencuba......

Tiada ulasan:
Catat Ulasan