Ahad, 26 Januari 2014

Resepi Kuih Keria Keledek










Bahan-bahan :-

  • 300 gm keledek ( keledek oren lebih menarik)- dikupas dan di rebus hingga lembut
  • 2 sudu besar gula pasir * saya letak sedikit ( bagi yabg berminat sahaja )
  • 1 1/3 cawan tepung gandum * saya guna anggaran 1/2 cawan sahaja
  • 1 sudu garam
  • air secukupnya untuk merebus keledek


Bahan Sira Gula :-
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 3 sudu besar air
Cara-cara :-
  1. Potong kasar sikit keledek tadi dan rebus hingga lembut. * Saya masukkan sedikit garam semasa merebus. Toskan.
  2. Lecek keledek dengan gula pasir hingga hancur dan halus. * saya sedikit masukkan gula.
  3. Masukkan tepung dan ulu hingga jadi doh dan boleh dibentuk
  4. Bentukkan bulat dan buat lubang dengan jari di tengahnya dan boleh juga digentel sepanjang 4 inci lebihkurang dan cantumkan hujungnya.
  5. Panaskna minyak dalam kuali dan goreng dengan api sederhana, balik-balikkan selalu. Bila kekuningkan  angkat dan toskan minyak.
  6. Untuk Sira gula - Masukkan air dan gula dalam kuali dan masak hingga gula naik berbuih-buih jernih dan kering sikit. Masukkan kesemua kuih keria tadi dan gaul bersalut rata dan melekat. Angkat dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan